Fastelavnsboller lavet på fuldkornsspeltmel og revne gulerødder :)
Det er fastelavn på søndag og alle bagers vinduer er fyldt med lækre fastelavnsboller i alle formater, min egen ynglings er den gammeldags fastelavnsbolle med vaniljecreme, dog har min mave det hårdt med hvedemel for tiden, så jeg prøver ihærdigt at leve delvist efter foodmap diet principperne, der er dog kærnemælk i dejen som egentlig ikke indgår i de tilladte fødevarer 🙂
Fastelavnsboller
ca. 16 stk.
50 g gær
0,5 dl lunken vand
2 dl kærnemælk
2 spsk sukker
100 g fint revet gulerødder
500 g fuldkornsspeltmel
1. Opløs gæren i vandet med sukkereret
2. Kom kærnemælken, fint revet gulerod og mel i dejen
3. Kør dejen på en røremaskine i 10 – 15 min
4. Lad dejen hæve i 1,5 time
Vaniljecreme
2,5 dl mælk (jeg brugte laktosefri minimælk)
2 æggeblommer
2 spsk sukker
1 tsk vaniljepulver eller 1 stand vanilje
1 spsk majsstivelse
1. Kog mælken ved svag varme
2. Pisk æggeblommer, sukker, vanilje og majsstivelse sammen
3. Kom mælken i æggeblandingen og pisk
4. Kom blandingen tilbage i gryden, og pisk cremen under opkog
5. Kom cremen i en skål, og stil den på køl til den er tyknet en del
Samling af bollerne:
1. Del dejen i 4 kugler, og rul hver kugle til en firkant.
2. Skær firkanten i 4 mindre firkanter
3. Kom 1 – 2 tsk creme i midten af firkanten, fold enderne sammen, og sørg for der ikke kan komme noget creme ud
4. Lad bollerne efterhæve på en bageplade i ca. 15 – 30 min imens ovnen bliver varm
5. Bollerne skal bages ved 210 grader varmluft i ca. 10 min
6. Pensl evt. bollerne med et sammenpisket æg
7. Lad bollerne køle af, og pynt dem efterfølgende med glasur og evt. frysetørret hindbær
Næringsindhold pr. 100 g: 177 kcal, protein: 6,1 g, kulhydrat: 33 g og fedt: 2,1 (udregningen er uden glasur, en fastelavnsbolle vejer ca. 65 – 70 hvilket svarer til 139 kcal)
Ingen kommentarer endnu